Börja frilansa utan att ha eget företag

För många är det en dröm att arbeta som frilansare. Emellertid stannar det ofta vid endast en dröm då det inte är alla som vill hantera den formalia som ingår när man driver ett eget företag. Men du behöver inte ha ett eget företag för att kunna börja arbeta som frilansare. Det finns lösningar som medför att du kan fakturera för ditt frilansarbete även om du inte har ett eget företag.

Startar du ett eget företag, oavsett om det är en enskild firma eller ett aktiebolag, får du i samma sekund ett rättsligt ansvar. Bland annat måste du ansöka om F-skatt, samtidigt som du blir ansvarig för att företagets bokföring hanteras på rätt sätt och att skatter jämte sociala avgifter betalas in till Skatteverket varje månad. Vill du inte ha detta ansvar finns det emellertid lösningar som innebär att du kan fakturera utan f-skatt och du behöver inte heller bekymra dig för den löpande bokföringen och övrig administration.

Egenanställning som alternativ till eget företag

Enkelt förklarat innebär dessa lösningar att du blir anställd hos ett serviceföretag som har F-skatt. När du har utfört ditt frilansuppdrag för din kund använder du dig av serviceföretagets F-skattsedel och skickar en faktura till din kund. Serviceföretaget tar därefter hand om skatter, avgifter och moms och du behöver inte bekymra dig om administrationen överhuvudtaget. Du kan i stället börja arbeta på nästa frilansuppdrag.

Fördelar med att vara egenanställd

Egenanställning är ett utmärkt verktyg för dig som vill prova vingarna som egenföretagare – men utan att ha ett eget företag. Du förenar det bästa av två världar och fördelarna med att vara egenanställd är bland annat:

  • att du inte behöver ansöka om F-skatt hos Skatteverket vilket kan vara en komplicerad process,
  • att du inte är ansvarig för den löpande bokföringen i företaget,
  • att du inte är ansvarig för att skatterna redovisas och betalas till Skatteverket varje månad.

Detta innebär att du, i stället för att hantera och oroa dig för administrationen, kan ha fullt fokus på det arbete som du gör åt dina kunder. Det är trots allt arbetet som du utför åt dina kunder som är viktigast, och det som avgör om du kommer att lyckas som frilansare i ett längre perspektiv.

“I mitten av svårigheten ligger möjligheten.”

Albert Einstein

Ta risken

Sök ditt drömjobb idag!