Så löneförhandlar du

Rätt lön för rätt arbete?

Vad ska man ha för lön egentligen? Bra fråga. En lite svår del av arbetslivet. Det är lätt att hamna i den sits att man inte får upp sin lön, och kanske till slut känner sig tvingad till att sluta. Men det behöver inte vara så! Här kommer lite tips som hjälper dig i lönefrågor och löneförhandlingar.

Använd lönestatistik!

Då är det bra att kolla upp lönestatistik för din bransch och roll. Ofta visas ett spann (t ex 25 000-27 000) eller ett medelvärde (26 000), men vart du ska vara beror på flera faktorer. Utbildning, erfarenhet och arbetsbörda spelar alla in när det kommer till lönesättning. Även företagets egen ekonomi kan spela roll, ett företag med god ekonomi har ofta bättre chanser att ge anställda en hög lön än företag som kämpar. 

Många fackförbud samlar in lönestatistik, så de kan vara en bra utgångspunkt att kolla ditt aktuella fackförbund först. Exempelvis Union har lönestatistik för en mängd olika jobb. Det finns också Löneratorn som visar lite mer skräddarsydd lönestatistik.

Tryck på dina framgångar!

Alla jobb har framgångar och motgångar. Men i löneförhandlingen ska du trycka på dina bedrifter och framgångar. Stora som små! Som när en artist släpper ett best of-album. Både hittarna och favoriterna.

Ordlista lön

Löneförhandling

På många företag sker löneförhandlingen en gång om året. Vanligtvis under första kvartalet, exempelvis under februari eller mars. Förbered dig ordentligt inför, så du kan känna dig trygg i att du gjort det du kunnat för att få den lön du förtjänar.

Löneanspråk

Vad du säger i löneanspråket är en av de viktigaste aspekterna när de kommer till lön och löneutveckling. Det sätter din ”lägsta” nivå och vart du vill starta. Det kan vara svårt att veta vad man är värd på arbetsmarknaden. Här är det därför extra viktigt att du kollar upp lönestatistik innan du sätter ett löneanspråk så du inte säljer dig själv för billigt. Det är oftast bättre att ligga lite för högt än för lågt. Men ett orealistiskt högt löneanspråk är inte heller bra. Rimligt men inte lågt med andra ord!

Ingångslön

Ingångslön! Ja, vad är rimligt som första lön? Oftast är man längst ner eller lite under i lönespannet när du ska komma in på arbetsmarknaden. Men här spelar utbildning stor roll. Om du gått en väldigt bra och välkänd kan de göra att du kan förvänta dig lite mer än en annan nyexaminerad som inte har det. Eller i branscher där det är vanligt att inte ha eftergymnasial utbildning. Även saker som språk (om du får användning av dem i tjänsten) kan göra dig lite mer attraktiv.

“I mitten av svårigheten ligger möjligheten.”

Albert Einstein

Ta risken

Sök ditt drömjobb idag!